INVL Logo

„Invaldos INVL“ grupės turto valdymo bendrovė „Mundus“ įsteigė naują mezanino fondą „Mundus Mezzanine I“

 
Turto valdymo bendrovė „Mundus“, kurios kontrolinį akcijų paketą valdo „Invaldai INVL“ priklausanti „INVL Asset Management“, įsteigė naują uždarojo tipo informuotiesiems investuotojams skirtą investicinį fondą „Mundus Mezzanine I“. Šis mezanino fondas veiklą pradėjo vasario 4 dieną, Lietuvos bankui pritarus jo taisyklėms.
 
Planuojama, kad fondo dydis sieks 15-30 mln. eurų. Numatoma fondo veiklos trukmė – 5 metai, su galimybe pratęsti dar iki 2 metų. Siekiama fondo grynoji grąža – 10-12 procentų. Minimali investicija į fondą sieks 125 tūkst. eurų. Numatomas investavimo periodas – iki 3 metų ir prasidės pritraukus 10 mln. eurų iš investuotojų.
 
„Siekiame aktyviai dalyvauti privačios skolos rinkoje Baltijos šalyse ir pristatome naują produktą, suteiksiantį investavimo galimybę norintiems nukreipti lėšas į regione neišnaudotas finansinio sverto galimybes“, – sakė „INVL Asset Management“ verslo plėtros vadovas ir „Mundus“ valdybos narys Andrej Cyba.
 
Jo teigimu, šios investicijos turi potencialo dėl kelių priežasčių – pradedant tuo, kad regione yra istoriškai didelis gamybos pajėgumų panaudojimas, kas reikalauja naujų investicijų, ir baigiant finansavimo poreikiu siekiant užtikrinti verslo plėtrą šalyje bei naujose rinkose.
 
Numatoma, kad fondo į verslus Baltijos šalyse investicijų trukmė bus nuo 2 iki 5 metų, o investuodamas „Mundus Mezzanine I“ fondas orientuosis į verslo augimo ir įsigijimo sandorius, taip pat naujų projektų kūrimą. Orientacinis investicijos dydis – nuo 2 iki 5 mln. eurų.
 
„Matome, kad finansinis svertas yra neišnaudotas Baltijos šalių verslo potencialas, suteikiantis ne tik plėtros, bet ir sukurtos vertės realizavimo galimybes. Savo ruožtu, remdamiesi „Mundus“ sukaupta patirtimi privačios skolos investicinių sandorių srityje, sieksime, kad fondo valdomas kapitalas suteiktų jį įdarbinančioms įmonėms galimybę augti. Be to, sieksime suteikti finansinį užnugarį išpirkimo sandoriams, kurie taptų kokybiniu postūmiu gerinant verslo valdymą ar siekiant sinergijos. Su verslo sėkme susieta investicijų grąža lems bendrus fondo ir jo lėšas naudojančių įmonių interesus“, –sakė „Mundus“ partneris Audrius Mozūras.
 
Pasak jo, mezanino tipo finansavimas yra lanksti verslo kreditavimo priemonė, turinti ir nuosavo kapitalo savybių bei suteikianti galimybių derinti investicijos parametrus pagal verslo poreikius. Be to, verslui ji leidžia sustiprinti nuosavo kapitalo bazę atsižvelgiant į tokių kreditorių kaip bankai reikalavimus, nesumažinant akcininkų verslo kontrolės, kas mainais fondo investuotojams leidžia pretenduoti į aukštesnę grąžą, taip pat išlaikomos kreditorių kapitalo apsaugos priemonės.
 
„Mundus“ taip pat valdo atviro tipo informuotiesiems investuotojams skirtą investicinį fondą „Mundus Bridge Finance“, kuris siekia ilgalaikės stabilios grąžos investuodamas į sparčiai augančio alternatyvaus finansavimo sektoriaus įmonių neviešai platinamus skolos vertybinius popierius. Fondas nuo veiklos pradžios 2015 m. gegužę iki 2019 m. sausio pabaigos atliko 6 investavimo sandorius ir investuotojams uždirbo 38 proc. grąžą. 2019 m. sausio pabaigos duomenimis, fondo valdomas turtas pasiekė 19,3 mln. eurų.
 
Papildomą informaciją teikia:
UAB „INVL Asset Management“
Verslo plėtros vadovas
Andrej Cyba
[email protected]