INVL Logo

„INVL Baltic Sea Growth Fund“ investuoja į pirmaujantį medicininės mobilumo įrangos gamintoją

Didžiausias privataus kapitalo investicinis fondas Baltijos šalyse „INVL Baltic Sea Growth Fund“užbaigė Europoje pirmaujančio medicininės mobilumo įrangos gamintojo „MBL“, kurio būstinė – Danijoje, akcijų paketo įsigijimo sandorį.
 
Iki sandorio 70 proc. MBL akcijų priklausė Lauritsenų šeimai, kuri įkūrė bendrovę 1988 m., o likusieji 30 proc. priklausė „Accession Mezzanine Capital III“ fondui, kurio patarėjas yra „Mezzanine Management“. Per sandorį „INVL Baltic Sea Growth Fund“ netiesiogiai įsigijo 48 proc. „MBL“ akcijų, likusieji 52 proc. ir toliau priklausys Lauritsenų šeimai.
 
„MBL“ akcijų įsigijimas buvo įgyvendintas per kitą „INVL Baltic Sea Growth Fund“ fondui 100 proc. priklausančią portfelio įmonę ir yra pirmasis fondo sandoris už Baltijos šalių ribų.
 
„MBL“ specializuojasi neįgaliųjų vežimėlių, vaikštynių, slaugos lovų ir kitos reabilitacijos įrangos gamyboje. Bendrovės būstinė yra Danijoje, gamyba vyksta Lenkijoje ir Kinijoje. „MBL“ pardavimai 2019 m. siekė 66 mln. eurų. Bendrovė turi ilgametę tyrimų ir plėtros patirtį bei daugiau kaip 60 savo vardu registruotų patentų. „MBL“ daugiausia užsiima kontraktine gamyba, o tarp klientų – pasaulyje pirmaujantys medicininės mobilumo įrangos prekių ženklai.
 
„Džiaugiamės galėdami ir toliau investuoti į platesnį sveikatos apsaugos sektorių, kuris rodo dideles augimo galimybes visoje Europoje ir už jos ribų. Didžiuojamės galimybe būti partneriais su Lauritsenų šeima, kuri „MBL“ pavertė tikru medicininės mobilumo įrangos lyderiu pasaulyje su aukštais pasiekimais tyrimų ir plėtros srityje. Esame įsitikinę, kad „MBL“ pavyks dar labiau įtvirtinti šią poziciją, plečiant savo produktų paletę ir tokiu būdu reikšmingai prisidedant prie gyvenimo kokybės tų, kuriems ji susijusi su „MBL“ produktais“, – sakė „INVL Baltic Sea Growth Fund“ partneris Nerijus Drobavičius.
 
„Malonu matyti jau ketvirtą įmonę prisijungiančią prie mūsų stipraus portfelio bei besiplečiančią fondo geografiją nuo Baltijos šalių į platesnį Baltijos jūros regioną ir, šiuo atveju, Daniją. Šis įsigijimas fondo investuotą kapitalą nuo jo veiklos pradžios prieš 18 mėnesių padidins iki daugiau kaip 35 proc. – bendrai fondo pritrauktas turtas siekia 165 mln. eurų. Sveikatos apsaugos investicijos patrauklios tuo, kad yra stabilios bet kuriame ekonomikos ciklo taške, suteikia ilgalaikes augimo galimybes senstant išsivysčiusio pasaulio visuomenei bei iš esmės prisideda prie pacientų gerovės“, – sakė „INVL Baltic Sea Growth Fund“ vykdančioji partnerė Deimantė Korsakaitė.
 
„Kartų kaita „MBL“ grupėje lėmė tai, kad mes jau kurį laiką ieškojome naujo „MBL“ partnerio. Po daugelio susitikimų su „INVL Baltic Sea Growth Fund“ komanda esame įsitikinę, kad pasirinkome puikiai tinkantį partnerį, kuris prisidės prie tolesnio globalaus „MBL“ augimo. Savo ruožtu perduodu „MBL“ vadovo vaidmenį Martinui Bichelui Lauritsenui, atstovaujančiam kitai „MBL“ šeimos kartai. Kaip „MBL“ padalinių Lenkijoje ir Kinijoje vadovas jis jau daugelį metų buvo priekinėse šios bendrovės veiklos linijose. Dėl to mūsų klientai nepastebės jokio skirtumo bendrovės valdyme ar paslaugose, kurioms visada teikėme didžiausią prioritetą. Aš ir toliau liksiu įsitraukęs į kasdienes operacijas, kur daugiausiai dėmesio skirsiu produktų plėtrai. Galiausiai, aš noriu pasinaudoti proga ir padėkoti mūsų plačiam būriui ištikimų darbuotojų, klientų, tiekėjų ir kitų verslo partnerių už teigiamą ilgametį bendradarbiavimą“, – kalbėjo „MBL“ vadovas Mogens Bichel Lauritsen.
 
„Esame labai patenkinti mūsų beveik ketverius metus trukusia partneryste. Per šį laiką bendrovė sustiprino savo rinkos poziciją, pristatė daug inovatyvių produktų ir galiausiai pagerino savo finansinius rezultatus. Džiaugiamės galėję būti šios plėtros dalimi. Esame tikri, kad Martino patirtis ir entuziazmas leis jam sėkmingai perimti vairą, o INVL komanda bendrovės įspūdingai plėtrai suteiks papildomą postūmį“, – sakė „Mezzanine Management“ partneris Piotr Sadowski. 
 
Papildoma informacija:

Apie „INVL Baltic Sea Growth Fund“ (bsgf.invl.com/fund-overview)
 
165 mln. eurų dydžio fondas „INVL Baltic Sea Growth Fund“ yra didžiausias privataus kapitalo investicinis fondas Baltijos šalyse, kurio pagrindinis investuotojas yra Europos investicijų fondas (EIF).
 
EIF, kuris yra Europos investicijų banko dalis, įsipareigojo investuoti 30 mln. eurų, o šias investicijas remia Europos strateginių investicijų fondas, kuris yra Investicijų plano Europai arba Junkerio plano pagrindinė dalis. EIF taip pat įsipareigojo skirti išteklių iš Baltijos inovacijų fondo, „fondų fondo“ iniciatyvos, sukurtos bendradarbiaujant su Lietuvos, Latvijos ir Estijos vyriausybėmis. Iniciatyva siekiama padidinti kapitalo investicijas į Baltijos šalių mažas ir vidutines įmones, turinčias didelį augimo potencialą.
 
Fondas siekia suformuoti diversifikuotą portfelį, orientuodamasis į daugumos arba reikšmingos mažumos paketus ir investuodamas 10-30 mln. eurų į bendroves, turinčias didelį augimo potencialą bei gebančias veikti augančios pasaulinės konkurencijos sąlygomis.
 
Fondas orientuojasi į investicijas Baltijos šalyse ir tokiuose kaimyniniuose regionuose kaip Lenkija, Skandinavija ir Vidurio Europa. Fondas jau yra investavęs į tris bendroves, veikiančias sveikatos priežiūros, inžinerinių paslaugų ir aplinkos tvarkymo (plastiko perdirbimo ir atliekų surinkimo)sektoriuose.
 
Fondą valdo viena pirmaujančių turto valdymo bendrovių Lietuvoje „INVL Asset Management“, kuri priklauso „Invaldos INVL“ grupei.
 
Apie „INVL Asset Management(www.invl.com)
 
„INVL Asset Management“ priklauso „Invaldai INVL“, vienai didžiausių turto valdymo grupių Baltijos šalyse. Šios grupės įmonės valdo pensijų ir investicinius fondus, individualius portfelius, privataus kapitalo turtą ir kitas alternatyvias investicijas.
 
Joms daugiau kaip 200 tūkstančių klientų Lietuvoje ir Latvijoje bei tarptautiniai investuotojai patikėjo valdyti virš 1 mlrd. eurų vertės turto. Nuo 1991 m. veikianti „Invalda INVL“ sukaupė 28 metų svarią patirtį valdydama privataus kapitalo turtą ir kurdama savo sričių pirmaujančius rinkos žaidėjus Baltijos šalyse ir Vidurio bei Rytų Europos regione.
 
Apie „Mezzanine Management(www.mezzmanagement.com)
 
Šiuo metu „Mezzanine Management“ investicijas vykdo iš „AMC Capital IV“ fondo, kuris baigtas platinti 2018 m., ir kurio dydis sudaro 264 mln. eurų. Tai yra didžiausias bendrovės fondas iki šiol. Per pastaruosius 20 metų bendrovė Europos vidutinio dydžio įmonėms teikė subordinuotos skolos instrumentus ir struktūruotą augimo kapitalą. Siekdama užpildyti neišnaudotą galimybę savo pagrindinėje Vidurio Europos rinkoje bendrovė pastaruoju metu prie savo regioninės privačios skolos platformos pridėjo ir tiesioginio skolinimo strategiją.
 
„Mezzanine Management“ yra vienintelis „Accession Mezzanine Capital“ fondų grupės, kurios investicijos viršija 750 mln.eurų, patarėjas. „Mezzanine Management“ veikia Vidurio ir Rytų Europoje nuo 2000 m. iš savo biurų Vienoje, Varšuvoje, Bukarešte, Budapešte ir Prahoje. Fondų investicinis portfelis yra diversifikuotas – iš viso atlikta 50 investicijų dvylikoje Vidurio ir Rytų Europos šalių. Į bendrovės fondus investuoja aukštos reputacijos instituciniai investuotojai, įskaitant Europos rekonstrukcijos ir plėtros banką, Europos investicinį fondą, bankus, fondų fondus, pensijų fondus ir draudimo bendroves.

 
Asmuo papildomai informacijai:
Deimantė Korsakaitė
„INVL Baltic Sea Growth Fund“ fondo vykdančioji partnerė
El. paštas [email protected]