INVL Logo

Pagalbos verslui fondas investuos iki 5 mln. eurų į inžinerinių sprendimų įmonę „Montuotojas“

Valstybės investicijų valdymo agentūra (VIVA), valdanti Pagalbos verslui fondą (Fondą), sudarė finansavimo sutartį su viena didžiausių inžinerinių sprendimų, pramoninių įrenginių gamybos bei statybos įmone „Montuotojas“. Remiantis pasirašyta sutartimi Fondas etapais išpirks įmonės obligacijų, kurių vertė gali siekti 5 mln. eurų. Kartu pagrindinis „Montuotojo“ akcininkas – privataus kapitalo fondas „INVL Baltic Sea Growth Fund“ – suteikė bendrovei 1 mln. eurų papildomą finansavimą.
 
Šiuo metu „Montuotojas“ įgyvendina modernizacijos programą, didžiausias dėmesys skiriamas projektų valdymo efektyvumui didinti, gamybos veiklos ir rezultatų gerinimui, turto valdymo efektyvumui. Pastaruoju metu buvo atnaujinta įmonės aukščiausio lygio vadovų komanda, sustiprintos pardavimų kompetencijos, aktyviai dirbama su užsakymų portfelio didinimu ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse.
 
„Šiuos metus pradėjome turėdami stambių užsakymų, o sklandžiam įgyvendinimui užtikrinti mums buvo reikalingas finansinis pastiprinimas, kurį ir suteikė „Pagalbos verslui fondas“. Gautas ilgalaikis finansavimas padės užtikrinti tvarų įmonės vystymą ir plėtrą, savalaikius atsiskaitymus su partneriais, medžiagų tiekėjais, kurie šiuo metu prisideda prie dalies „Montuotojo“ įgyvendinamų projektų tiek Lietuvoje, tiek užsienyje“, – sako įmonės vadovas Martynas Pargaliauskas.
 
„Daugiau nei pusšimtį metų veikianti įmonė yra sukaupus patirtį įgyvendinant sudėtingus projektus Lietuvoje ir užsienyje. Džiaugiuosi, kad šiuo metu didelius gamybinius pajėgumus valdanti įmonė investuoja į gamybos modernizavimą, skaitmeninimą ir skiria dėmesį tvarumo uždaviniams. Valstybės paskolintos lėšos leis įmonei sustiprinti apyvartinį kapitalą, pagerins jos pozicijas užsienio šalių konkursuose  ir  leis toliau sistemingai investuoti į tvarumo uždavinius atliepiančias sritis,“- investavimo sprendimą komentavo VIVA generalinis direktorius Dainius Vilčinskas.
 
Remiantis pasirašyta sutartimi Pagalbos verslui fondas įmonei finansavimą suteiks šešiems metams, o gautos lėšos bus panaudotos suplanuotų ir pandemijos sutrikdytų investicijų užtikrinimui, modernizavimo procesų diegimui, apyvartiniam kapitalui vykdant projektus ir darbuotojų kvalifikacijos kėlimui.
 
„Ilgalaikis ir tvarus finansavimas padės „Montuotojui“ siekti užsibrėžtų strateginių tikslų: sparčios plėtros Lietuvos ir užsienio rinkose, pilno ciklo „iki rakto“ projektų vystymo, inžinerinių kompetencijų stiprinimo, pardavimų ir pelningumo auginimo. Tikime, kad artimiausiu metu „Montuotojas“ taps sparčiai augančia inžinerine įmone ne tik Lietuvoje, bet ir platesniame regione“, – sako vieno didžiausių Baltijos šalyse privataus kapitalo fondo „INVL Baltic Sea Growth Fund“ Partneris Vidas Venckus.
  
Šiuos metus „Montuotojas“ pradėjo turėdamas 18 mln. eurų užsakymų portfelį, kurį sudarė užsakymai, gauti iš didelių Lietuvos bei užsienio pramonės ir energetikos įmonių. „Montuotojas“ šiuo metu dirba su tokiomis įmonėmis kaip Klaipėdos jūrų krovos kompanija „Bega“, „Lifosa“, „Dominari“, „Conresta“, „Kauno energija“, „Vita Baltic“, „YIT Kausta“, „Orlen Lietuva“ bei kitomis.
 
Apie Pagalbos verslui fondą (PVF):
Pagrindinis Pagalbos verslui fondo tikslas – padėti vidutinėms ir didelėms Lietuvoje veikiančioms įmonėms, susidūrusioms su COVID-19 sukeltais iššūkiais. Fondas siekia tapti tvariu partneriu vidutinėms ir stambioms įmonėms, kurios negauna finansavimo iš tokias paslaugas teikiančių rinkos dalyvių. Valstybės investicijos prisideda prie stambių ir vidutinių verslų išsaugojimo bei atskirų ekonomikos sektorių skatinimo ir vystymosi.  Pagalbos verslui fondą valdo Valstybės investicijų valdymo agentūra (VIVA). Visą informaciją apie fondo veiklą, investavimo kriterijus ir paraiškos formas galima rasti PVF interneto svetainėje (www.viva.lt).  
 
Apie „Montuotoją“
„Montuotojas“ yra viena iš didžiausių inžinerinių sprendimų, pramoninių įrenginių gamybos, pramoninės statybos bei montavimo įmonių Baltijos šalyse. Bendrovė teikia generalinės rangos, inžinerinių sprendimų, projektavimo, gamybos, montavimo ir konsultavimo paslaugas pramonės, energetikos bei kitoms įmonėms tiek Lietuvoje, tiek Europoje. Bendrovėje „Montuotojas“ dirba beveik 500 patyrusių specialistų.
 
Apie „INVL Baltic Sea Growth Fund“
 
165 mln. eurų dydžio fondas „INVL Baltic Sea Growth Fund“ yra vienas iš didžiausių privataus kapitalo investicinių fondų Baltijos šalyse, kurio pagrindinis investuotojas yra Europos investicijų fondas (EIF). EIF, kuris yra Europos investicijų banko dalis, įsipareigojo investuoti 30 mln. eurų, o šias investicijas remia Europos strateginių investicijų fondas, kuris yra Investicijų plano Europai arba Junkerio plano pagrindinė dalis. EIF taip pat įsipareigojo skirti išteklių iš Baltijos inovacijų fondo, „fondų fondo“ iniciatyvos, sukurtos bendradarbiaujant su Lietuvos, Latvijos ir Estijos vyriausybėmis. Iniciatyva siekiama padidinti kapitalo investicijas į Baltijos šalių mažas ir vidutines įmones, turinčias didelį augimo potencialą.
 
Fondas siekia suformuoti diversifikuotą portfelį, orientuodamasis į daugumos arba reikšmingos mažumos paketus ir investuodamas 10-30 mln. eurų į bendroves, turinčias didelį augimo potencialą bei gebančias veikti augančios pasaulinės konkurencijos sąlygomis.
 
Fondas orientuojasi į investicijas Baltijos šalyse ir tokiuose kaimyniniuose regionuose kaip Lenkija, Skandinavija ir Vidurio Europa. Fondas jau yra investavęs į keturias bendroves, veikiančias sveikatos priežiūros, inžinerinių paslaugų ir aplinkos tvarkymo srityse.
 
Fondą valdo viena pirmaujančių turto valdymo bendrovių Lietuvoje „INVL Asset Management“, kuri priklauso „Invaldos INVL“ grupei, vienai didžiausių turto valdymo grupių Baltijos šalyse. Šios grupės įmonės valdo pensijų ir investicinius fondus, alternatyvias investicijas, privataus kapitalo turtą, individualius portfelius bei kitas finansines priemones.
 
Grupės bendrovėms daugiau kaip 240 tūkstančių klientų Lietuvoje ir Latvijoje bei tarptautiniai investuotojai patikėjo valdyti virš 1,2 mlrd. eurų vertės turto. Nuo 1991 m. veikianti „Invalda
 
INVL“ sukaupė 30 metų svarią patirtį valdydama privataus kapitalo turtą ir kurdama savo sričių pirmaujančius rinkos žaidėjus Baltijos šalyse ir Vidurio bei Rytų Europos regione.