INVL Logo

„INVL Baltic Sea Growth Fund“ valdoma „Eco Baltia“ užbaigė kontrolinio „Ecoservice“ paketo įsigijimą

Didžiausia aplinkos ir atliekų tvarkymo grupė Baltijos regione „Eco Baltia“, valdoma privataus kapitalo fondo „INVL Baltic Sea Growth Fund“ ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB), įsigijo 85 proc. pirmaujančios Lietuvos ekologinių sprendimų bendrovės „Ecoservice“ akcijų, sustiprindama savo pozicijas Baltijos ir Rytų Europos regione.

Akcijos įsigytos iš „BaltCap Private Equity Fund II“. Sandoriui daugiau nei 20 mln. eurų siekusį finansavimą suteikė „Luminor“ bankas, trečias pagal dydį finansinių paslaugų tiekėjas Baltijos šalyse.

Šis sandoris įtvirtina „Eco Baltia“ kaip Baltijos šalių rinkos lyderės pozicijas – bendros „Eco Baltia“ ir „Ecoservice“ pajamos, tikimasi, 2021 metais sieks 124 mln. eurų, o pelnas prieš palūkanas, amortizaciją ir nusidėvėjimą (EBITDA) – 24 mln. eurų.

„Šis įsigijimas žymi vieną reikšmingiausių pasiekimų „Eco Baltia“ istorijoje. Partnerystė su „Ecoservice“ leis tikėtis dar greitesnio įmonės augimo, siekiant mūsų klientams Latvijoje ir Lietuvoje teikti aukščiausio lygio paslaugas. Darbas su „Ecoservice“ reikšmingai sustiprins mūsų atliekų surinkimo ir rūšiavimo pajėgumus, todėl perdirbimui bus nukreipiama dar didesnė atliekų dalis. Tad šis sandoris yra svarbus žingsnis ne tik mums, bet ir mūsų žiedinei ekonomikai bei industrijai visos šalies mastu“, – sakė „Eco Baltia“ valdybos pirmininkas Maris Simanovičs.

„Šių įmonių susijungimas sukuria tikrą pagreitį aplinkos tvarkymo bei perdirbimo sektoriaus vystymuisi Baltijos regione. Sandoris pasitarnaus plėtojant galingus regiono čempionus, patrauklius tiek strateginiams partneriams, tiek finansiniams investuotojams. Ilgalaikis „Eco Baltia“ siekis – perdirbimo pajėgumų didinimas, tad sandoris leis greičiau vykdyti šį tikslą. Tikimės ir netolimoje ateityje pranešti rinkai apie naujus plėtros projektus ir sandorius aplinkos tvarkymo bei perdirbimo srityse“, – sakė „INVL Baltic Sea Growth Fund“ partneris bei „Eco Baltia“ stebėtojų tarybos pirmininkas Vytautas Plunksnis.

„Bankas „Luminor” su „Eco Baltia“ bendradarbiauja pastaruosius 10 metų ir labai didžiuojamės suteikę finansavimą šiam sandoriui. „Eco Baltia“ yra pažangi bendrovė, valdoma stiprių ir profesionalių akcininkų, tad ji atitinka mūsų ESG prioritetus, o šis sandoris leis įmonei maksimizuoti teigiamą įtaką aplinkai per žiedinės ekonomikos plėtrą. Esame pasiruošę tęsti tvirtą bendradarbiavimą ir palaikyti įmonę jai toliau augant ateityje“, – sakė „Luminor“ Baltijos šalių verslo bankininkystės tarnybos vadovas Andrius Načajus.

„Tai svarbus momentas tiek mums kaip įmonei, tiek ilgalaikiam visos mūsų industrijos vystymuisi. Darbas žiedinės ekonomikos link yra vienas kertinių Europos žaliojo kurso tikslų, o bendradarbiavimas su ypač patyrusiu aplinkos tvarkymo paslaugų tiekėju kaimyninėje šalyje leis pasiekti didesnį progresą vykdant šiuos tikslus ir plečiant atliekų tvarkymo ir perdirbimo pajėgumus. Partnerystėje su „Eco Baltia“ toliau plėsime savo teikiamų paslaugų spektrą, o besidalindami abiejų bendrovių patirtimi dabar galėsime teikti dar geresnes paslaugas mūsų Lietuvos klientams“, – sakė „Ecoservice“ generalinis direktorius ir bendraturtis Saulius Budrevičius.

„Ecoservice” grupei priklauso kelios įmonės, užsiimančios komunalinių ir statybinių atliekų surinkimu, perdirbimu bei teikianti kitas aplinkos tvarkymo paslaugas. „Ecoservice“ grupėje dirba apie 900 darbuotojų, jos apyvarta pernai siekė 35 mln. eurų.

2020 metais „Eco Baltia“ pajamos augo 6 proc. iki 75 mln. eurų. Grupė siūlo platų aplinkos tvarkymo paslaugų spektrą – nuo surinkimo iki rūšiavimo ir logistikos bei antrinių žaliavų prekybos ir perdirbimo. Latvijoje įsikūrusioje grupėje dirba apie 900 žmonių, didžiausios jos valdomos įmonės yra „PET Baltija“ (didžiausias PET butelių perdirbėjas Baltijos regione), „Eco Baltia Vide“ (aplinkos ir atliekų tvarkytojas), „Latvijas Zalais punkts“ („žaliasis taškas“ – pakuočių atliekų tvarkymo koordinatorius), ir „Nordic Plast“ (PE ir PP plastiko perdirbėjas).

Po „Ecoservice“ įsigijimo „Eco Baltia“ planuoja valdyti didesnį perdirbamų žaliavų kiekį bei teikti statybinių atliekų apdorojimą, šiuo metu jau vykdomą „Ecoservice“ Lietuvoje. Išplėsdama šią paslaugą į Latviją, „Eco Baltia“ teiks pilną su statybinėmis atliekomis susijusių paslaugų spektrą – nuo surinkimo ir transportavimo iki apdorojimo. Bendrovė taip pat turi planų Latvijoje plėsti mobiliųjų biotualetų nuomą bei kitas atliekų tvarkymo paslaugas.

„Eco Baltia“ akcininkai yra „INVL Baltic Sea Growth Fund“ (52,81%), ERPB (30,51%) ir bendrovės vadovybė (16,68%).

Apie „INVL Baltic Sea Growth Fund
165 mln. eurų dydžio fondas „INVL Baltic Sea Growth Fund“ yra vienas iš didžiausių privataus kapitalo investicinių fondų Baltijos šalyse, kurio pagrindinis investuotojas yra Europos investicijų fondas (EIF).

EIF, kuris yra Europos investicijų banko dalis, įsipareigojo investuoti 30 mln. eurų, o šias investicijas remia Europos strateginių investicijų fondas, kuris yra Investicijų plano Europai arba Junkerio plano pagrindinė dalis. EIF taip pat įsipareigojo skirti išteklių iš Baltijos inovacijų fondo, „fondų fondo“ iniciatyvos, sukurtos bendradarbiaujant su Lietuvos, Latvijos ir Estijos vyriausybėmis. Iniciatyva siekiama padidinti kapitalo investicijas į Baltijos šalių mažas ir vidutines įmones, turinčias didelį augimo potencialą

Fondas siekia suformuoti diversifikuotą portfelį, orientuodamasis į daugumos arba reikšmingos mažumos paketus ir investuodamas 10-30 mln. eurų į bendroves, turinčias didelį augimo potencialą bei gebančias veikti augančios pasaulinės konkurencijos sąlygomis.

Fondas orientuojasi į investicijas Baltijos šalyse ir tokiuose kaimyniniuose regionuose kaip Lenkija, Skandinavija ir Vidurio Europa. Fondas jau yra investavęs į keturias bendroves, veikiančias sveikatos priežiūros, inžinerinių paslaugų ir aplinkos tvarkymo srityse.

Fondą valdo viena pirmaujančių turto valdymo bendrovių Lietuvoje „INVL Asset Management“, kuri priklauso „Invaldos INVL“ grupei.

Apie „INVL Asset Management
„INVL Asset Management“ priklauso „Invaldai INVL“, vienai didžiausių turto valdymo grupių Baltijos šalyse. Šios grupės įmonės valdo pensijų ir investicinius fondus, alternatyvias investicijas, privataus kapitalo turtą, individualius portfelius bei kitas finansines priemones.

Grupės bendrovėms daugiau kaip 240 tūkstančių klientų Lietuvoje ir Latvijoje bei tarptautiniai investuotojai iki 2020 m. pabaigos patikėjo valdyti virš 1,2 mlrd. eurų vertės turto. Nuo 1991 m. veikianti „Invalda INVL“ sukaupė 30 metų svarią patirtį valdydama privataus kapitalo turtą ir kurdama savo sričių pirmaujančius rinkos žaidėjus Baltijos šalyse ir Vidurio bei Rytų Europos regione.

Asmuo, įgaliotas suteikti daugiau informacijos:
Vytautas Plunksnis, „INVL Baltic Sea Growth Fund“ partneris
El. paštas: vytautas.plunksnis @invl.com