"Finasta": infrastruktūros įmonės – neatrastos galimybės investicijoms

Didžiausios nebankinės finansų maklerių įmonės „Finasta“ analitikai mano, kad besivystančios Europos infrastruktūros įmonių akcijos yra patrauklios, nes dėl gerų šio sektoriaus ateities perspektyvų turėtų augti įmonių vertė. Didžioji dalis regiono infrastruktūros yra pasenusi ir neatitinka šalių ekonomikos poreikių, todėl šioje srityje veikiančių įmonių laukia didžiulės permainos, lemsiančios dar didesnį investuotojų susidomėjimą.

„Europos Sąjungos struktūriniai fondai, valstybių biudžetų lėšos, strateginiai bei finansiniai investuotojai ir privatizacija yra tie veiksniai, kurie lemia teigiamus pokyčius Rytų ir Centrinės Europos infrastruktūroje bei sparčiai kelia šioje srityje dirbančių įmonių vertę. Be to, dalis regiono valstybių yra palyginti nedaug įsiskolinusios, todėl pajėgios skirti dideles lėšas infrastruktūros atnaujinimui ir plėtrai“, – sakė bendrovės „Finasta investicijų valdymas“ fondų valdytojas Andrėjus Cyba.

Pasak jo, investicijos į infrastruktūros srityje veikiančias įmones yra pakankamai stabilios, nes tai – stambaus masto sistemos, paslaugos bei objektai, kurie sudaro visų valstybių ir ekonomikų stuburą ir  yra pagrindas visai ekonomikai vystytis.

Naujai įmonei į šią sritį labai sunku įeiti, tačiau įdėtos pastangos anksčiau ar vėliau atsiperka: infrastruktūros įmonių prigimtis yra „ilgo gyvavimo“, jos dažnai virsta monopolijomis ar oligopolijomis. Neretai valstybės tokias rinkas reguliuoja, tačiau iš kitos pusės, tai tik dar labiau sustiprina stabilumą, nes garantuoja fiksuotą pelno maržą.

„Pastaruoju metu Rytų ir Centrinėje Europoje mes stebime įdomias permainas infrastruktūros srityje: vienos šalys eina aktyvų konsolidacijos būdu, kitos –  aktyvų specializacijos metodu. Pavyzdžiui, Rusijos energetikos milžino „RAO UES“ reforma bei Rusijos, Ukrainos ir Pietryčių Europos energetikos ir kitų infrastruktūros įmonių privatizavimas“, – sakė bendrovės „Finasta investicijų valdymas“ fondų valdytojas Andrėjus Cyba.