“Finasta” tvarkys populiariausios televizijos šalyje LNK vertybinių popierių apskaitą

Vis daugiau stambiųjų šalies uždarųjų akcinių bendrovių apskaitos tvarkymą patiki žinomiems rinkos profesionalams. „Finastos” įmonių finansų ir bendrovių konsultavimo departamento stambių projektų vadovas Algimantas Variakojis sako, kad didžiųjų šalies UAB’ų akcininkai paskutiniuoju metu itin domisi galimybe profesionaliai tvarkyti ir ateityje tinkamai prižiūrėti bendrovių vertybinių popierių apskaitą.

“Finasta” tvarko apie 60 uždarųjų akcinių bendrovių ir beveik 230 akcinių bendrovių vertybinių popierių apskaitą. “Neseniai pasirašėme sutartį ir su bendrove “Laisvas ir nepriklausomas kanalas”, kuri nusprendė pereiti prie nematerialios vertybinių popierių apskaitos standartų, o partneriu ir konsultantu pasirinko mūsų bendrovę”,- teigė A.Variakojis.

Rinkos ekspertai teigia, kad akcininkai siekia didinti valdomų bendrovių skaidrumą. “Įmonės akcininkai, siekdami profesionalių patarimų ir skaidrumo, patiki vertybinių popierių apskaitos tvarkymą įmonėms, turinčioms Vertybinių Popierių Komisijos licenzijas tokiai veiklai”,- sakė A.Variakojis.

Pasak jo, labai dažnai investuotojai, kreditoriai bendrovėms kelia reikalavimą, kad apskaitą tvarkytų licenzijuotos kompanijos. Sertifikuotų įmonių paslaugos akcininkams ir vadovams yra ypač aktualios, kai norima leisti obligacijų emisijas ar akcijų opcionus, pasinaudoti kitais išvestiniais finansiniais instrumentais bendrovių veiklai ir akcininkams finansuoti. “Padaugėjus sandorių bendrovių vertybiniais popieriais ir jiems tampant vis sudėtingesniais, būtina gerai žinoti teisės aktus, reglamentuojančius šią veiklą”,- sako A.Variakojis.

UAB “Linas ir Viza” 2005 metų kovo mėnesį išpirko pusės metų trukmės 8 mln. litų obligacijų emisiją, kurią 2004 metų rugsėjo mėnesį išplatino “Finasta”. Tai buvo pirmoji Lietuvoje uždarosios akcinės bendrovės išplatinta tokia didelė obligacijų emisija, išleista be jokio užstato ir pritraukusi užsienio investuotojų.

Tinkamai pasirinktas vertybinių popierių apskaitos ir saugojimo, finansų konsultavimo partneris padeda bendrovėms profesionaliai tvarkyti apskaitą, užtikrinti duomenų saugumą, planuoti investicijas ir verslo plėtrą. Konsultantai gali padėti tinkamai sudaryti sutartis, kontroliuoti pinigų judėjimą ir atsiskaitymus tarp akcininkų.

Akcinės bendrovės vertybinių popierių apskaitą perduoti tuo užsiimančioms įmonėms privalo pagal įstatymą, o didžiosios uždarosios akcinės bendrovės pačios rodo iniciatyvą. “Patirtis rodo, kad uždarųjų akcinių bendrovių akcininkai tik dabar susirūpino vertybinių popierių apskaitos sutvarkymu. Tokių paslaugų poreikis rinkoje auga, o galinčių profesionaliai teikti kompleksines paslaugas bendrovių nėra daug”,- teigė A.Variakojis.

„Finastos” apskaitomų vertybinių popierių kapitalizacija nominalia verte 2004 metų pabaigoje buvo 6,32 mlrd. litų – tai sudarė 35,4 proc. visų viešosios apyvartos tarpininkų apskaitomų vertybinių popierių kapitalizacijos (17,83 mlrd. litų).

Apie bendrovę

Didžiausia šalies finansų maklerio įmonė „Finasta” pernai uždirbo 6,685 mln. litų audituoto grynojo pelno, o  dividendams skyrė 3,9 mln. litų. „Finastos” pajamos pernai išaugo 24 proc. – nuo 13,11 mln. iki 16,277 mln. litų.

„Invaldai” priklauso 75 proc. „Finastos” akcijų, dar 25 proc. valdo „Finastos” valdybos pirmininkas Darius Šulnis.