Maib pasirašė 50 mln. eurų vertės finansavimo paketą su ERPB, siekiant sustiprinti savo finansavimo bazę

Vakar, gegužės 11 d., Marakeše vykusiame Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) metiniame susitikime didžiausio Moldovos komercinio banko „Moldova-Agroindbank“ (maib) generalinis direktorius Giorgi Shagidze ir ERPB finansų įstaigų vykdomasis direktorius Francis Malige pasirašė 50 mln. eurų finansinį paketą maib, skirtą šalies ekonomikai palaikyti kaimyninės Ukrainos karo akivaizdoje.

Pirmąją paskolos dalį sudaro 35 mln. eurų pagal ERPB atsparumo ir pragyvenimo šaltinių programą, kuria įsipareigota remti šalis ir įmones, tiesiogiai ar netiesiogiai nukentėjusias nuo karo Ukrainoje. Šis finansinis paketas sustiprins ir diversifikuos maib finansavimo bazę, skirtą vietos verslui palaikyti.

Antrąja 15 mln. eurų paskola pratęsiamas maib dalyvavimas EU4Business-ERPB kredito linijoje, skirtoje mažooms ir vidutinėms įmonėms (MVĮ) finansuoti.

EU4Business-ERPB kredito linija yra finansuojama Europos Sąjungos (ES) dotacijomis ir tai nemokama pagalba paskolų gavėjams. Pagal šią sutartį maib padės MVĮ klientams tobulinti savo produktus ir paslaugas pagal ES standartus, didinti konkurencingumą vietos lygmeniu ir pasinaudoti tarptautinės prekybos galimybėmis. Pagal šią programą maib anksčiau gavo 30 mln. eurų ir finansavo apie 50 MVĮ klientų.

ES papildo ERPB finansavimą dotacijomis ir nemokama technine pagalba paskolų gavėjams pagal iniciatyvą EU4Business. Ši sutartis tęsia bei praplečia prieš dvejus metus pasirašytą 30 mln. eurų finansavimą, suteiktą maib, vadovaujantis EU4Business programa.

Stiprinama maib lyderystė mažųjų ir vidutinių įmonių segmente

Šis finansavimas atitinka maib strategiją ir plėtrą smulkaus verslo kreditavimo srityje. 2021 m. maib pasiekė 35 % MVĮ paskolų augimą per metus, o savo ir taip pirmaujančią poziciją MVĮ paskolų segmente išplėtė 4 %. 2021 m. pabaigoje maib užimama rinkos dalis MVĮ paskolų segmente buvo 26,3 %, o 2022 m. I ketvirčio pabaigoje ji dar labiau padidėjo iki 26,7 %. Maib vidutinės trukmės tikslas –  iki 2024 m. pabaigos pasiekti 40 % rinkos dalį MVĮ skolinimo srityje. Praėjusiais metais maib smulkaus ir vidutinio verslo padalinys buvo pertvarkytas, kad taptų aktualesnis, operatyvesnis ir greičiau patenkintų Moldovos smulkaus verslo poreikius.:

„Tai puikus indėlis, padedantismaib strategijai skatinti smulkųjį verslą Moldovoje. Ši paskola sustiprina mūsų galimybes padėti įmonėms patenkinti jų finansavimo poreikius, atsižvelgiant į geopolitinius įvykius. Norėčiau padėkoti ERPB ir ES už partnerystę su maib bei nuolatinę paramą Moldovos ekonomikai. Labai džiaugiamės ir esame dėkingi, kad galime padėti savo klientams, suteikdami jiems labiau prieinamas paskolas tam, kad jie galėtų augti” – teigia maib generalinis direktorius Giorgi Shagidze.

Apie maib

Maib yra didžiausias Moldovos bankas, kuriam 2021 m. gruodžio 31 d. teko 31,4 % šalies bankų turto ir 34,9 % paskolų. Bankas suteikė 26 % visų Moldovos gyventojams išduotų būsto paskolų, aptarnauja daugiau kaip 35 % Moldovos gyventojų ir yra vienas didžiausių šalies darbdavių. Bankas pasižymi aukštu kapitalizacijos lygiu – 2021 m. gruodžio 31 d. pirmojo lygio kapitalo pakankamumo (angl. Tier 1 Capital ratio) rodiklis buvo 21,1 %. Maib yra pripažintas dėl klientų aptarnavimo kokybės ir produktų naujovių. Nuo 2018 m. didžiausias maib akcininkas yra investuotojų konsorciumas, kurį sudaro Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, Baltijos šalyse pirmaujanti turto valdymo grupė Invalda INVL ir į besivystančią Europą orientuota privataus kapitalo fondų valdytoja Horizon Capital.