„Moldova-Agroindbank“ pernai uždirbo 56,8 mln. eurų pelno

Didžiausias Moldovos komercinis bankas „Moldova-Agroindbank“ (maib), kurio akcininke yra pirmaujanti investicijų valdymo ir gyvybės draudimo grupė Baltijos šalyse „Invalda INVL“, pernai uždirbo 1,13 mlrd. Moldovos lėjų (MDL, arba 56,8 mln. eurų) neaudituoto grynojo pelno – 56,8 proc. daugiau nei 2021 metais. Praėjusių metų pelną didino pirmąjį ketvirtį įvykęs vienkartinis sandoris dėl nurašytos paskolos pardavimo už 11,5 mln. eurų.

Banko grynosios pajamos pernai siekė 3,11 mlrd. MDL (156,2 mln. eurų) ir buvo 50,6 proc. didesnės nei prieš metus.

2022 metais maib grynosios palūkanų pajamos sudarė 2,16 mlrd. MDL (108,34 mln. eurų), arba 64,2 proc. daugiau nei 2021-aisiais. Grynosios komisinių pajamos lyginamuoju laikotarpiu išaugo 7 proc., iki 371 mln. MDL (18,2 mln. eurų), kitos pajamos – 44 proc., iki 581 mln. MDL (28,5 mln. eurų).

Banko paskolų portfelis 2022 metų pabaigoje siekė 22,81 mlrd. MDL (1,15 mlrd. eurų) ir buvo 15,4 proc. didesnis nei prieš metus. Paskolos verslui per metus išaugo 22 proc., paskolos gyventojams – 6 proc.

Maib klientų indėlių suma 2022 metų gruodžio pabaigoje buvo 31,39 mlrd. MDL (1,58 mlrd. eurų) – 9,8 proc. didesnė nei prieš metus.

„Maib nuosekliai įgyvendina strategiją būti arčiau kliento. Ir toliau, nepaisant iššūkių Moldovos ekonomikai, aktyviai kreditavome verslą ir gyventojus. Bankas turi sukaupęs pakankamai kapitalo ir likvidumo sėkmingai veiklai ir ateityje“, – sako maib stebėtojų tarybos pirmininkas, INVL grupės privataus kapitalo vadovas Vytautas Plunksnis.

2022 metų gruodžio pabaigoje maib turtas buvo 43 mlrd. MDL (2,2 mlrd. eurų) – 15,7 proc. didesnis nei prieš metus. Banko kapitalo pakankamumo rodiklis buvo 22,2 proc., likvidumo rodiklis – 378 proc.

Apie maib

Maib yra didžiausias Moldovos bankas, kuriam 2022 m. gruodžio 31 d. teko 33 proc. šalies bankų turto ir 37 proc. paskolų. Bankas aptarnauja daugiau nei trečdalį Moldovos gyventojų ir yra vienas didžiausių šalies darbdavių. Bankas pasižymi aukštu kapitalizacijos lygiu – 2022 m. gruodžio 31 d. kapitalo pakankamumo rodiklis buvo 22,2 proc. Maib yra pripažintas dėl klientų aptarnavimo kokybės ir produktų inovacijų.

Nuo 2018 m. didžiausias maib akcininkas yra investuotojų konsorciumas, kurį sudaro Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, Baltijos šalyse pirmaujanti investicijų valdymo ir gyvybės draudimo grupė „Invalda INVL“ ir į besivystančią Europą orientuota privataus kapitalo fondų valdytoja „Horizon Capital“.

Apie INVL

INVL – tai Baltijos šalyse pirmaujanti investicijų valdymo ir gyvybės draudimo grupė, kurios įmonės valdo pensijų, investicinius fondus ir gyvybės draudimo kryptis, individualius portfelius, privataus kapitalo ir kitas alternatyvias investicijas. Grupės bendrovėms daugiau kaip 300 tūkst. klientų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje bei tarptautiniai investuotojai patikėjo valdyti daugiau kaip 1,75 mlrd. eurų vertės turto. Jau daugiau kaip 30 metų veikianti grupė sukaupė svarią patirtį, valdydama privataus kapitalo turtą ir kurdama savo sričių pirmaujančius rinkos žaidėjus Baltijos šalyse ir Vidurio bei Rytų Europos regione.