„Sanitas“ perka modernią farmacijos gamyklą Slovakijoje

Pranešimas spaudai

2005 05 30

Didžiausia Lietuvos farmacijos bendrovė „Sanitas“ už daugiau kaip 40 mln. litų perka Slovakijos farmacijos gamyklą “Hoechst-Biotika”. Sutartis dėl jos įsigijimo pasirašyta penktadienį.

Pasak „Sanito“ generalinio direktoriaus Sauliaus Jurgelėno, tiksli gamyklos kaina paaiškės ją perduodant. Planuojama, kad investicijos į “Hoechst-Biotika” turėtų atsipirkti per 5-6 metus.

Naujos gamyklos įsigijimui finansuoti “Sanitas” planuoja išleisti naują 20 mln. litų akcijų emisiją ir pritraukti skolintų lėšų iš Lietuvos bankų. Klausimas dėl 20 mln. litų emisijos, skirtos finansuoti naujojo fabriko įsigijimą, išplatinimo, „Sanito“ stebėtojų tarybos iniciatyva ir direktoriaus sprendimu įtrauktas į neeilinio visuotinio akcininkų susirinkimo darbotvarkę.

S. Jurgelėno teigimu, “Hoechst-Biotika” įsigijimas yra strategiškai svarbus žingsnis tenkinant pastoviai augančius vietinės ir užsienio rinkų poreikius.

“Hoechst-Biotika” yra viena moderniausių farmacijos gamyklų Europoje, joje dirba 311 aukštos kvalifikacijos darbuotojų. “Gamyklą perkame iš gerai žinomos farmacijos kompanijos “Aventis“, kuri ją parduoda siekdama optimizuoti padalinių veiklą po susijungimo su bendrove “Sanofi”, – sakė S. Jurgelėnas.

Tarptautinė farmacijos rinkų tyrimo agentūra IMS prognozuoja, jog pasaulinė generinių vaistų rinka augs vidutiniškai 20 proc. per metus. “Ypač daug farmacijos verslo plėtros perspektyvų matome Čekijos ir Slovakijos rinkose”, – sakė S. Jurgelėnas.

Modernios Slovakijos farmacijos gamyklos pajėgumai yra didesni už “Sanito” gamyklos: per metus “Hoechst-Biotika” gali pagaminti 38,5 mln. ampulių, 500 mln. tablečių ir apie 122 tonas tepalų.

Planuojama, kad “Hoechst-Biotika“ jau 2006 metais maksimaliai išnaudos injekcinių preparatų gamybos pajėgumus, 50-70 proc. tablečių gamybos ir 35-40 proc. tepalų gamybos pajėgumų. “Tokias gamybos apimtis jau esame suplanavę. Tikimės, kad situacija farmacijos rinkoje ir mūsų pastangos plėsti platintojų ratą leis koreguoti planus ir maksimaliai išnaudoti tablečių bei tepalų gamybos linijas”, – sakė S. Jurgelėnas.

„Sanitas“ per Vilniaus vertybinių popierių biržą gegužės 10 dieną pranešė, kad stebėtojų tarybos iniciatyva ir generalinio direktoriaus sprendimu birželio 11 dieną šaukiamas neeilinis visuotinis akcininkų susirinkimas. Į jo darbotvarkę įtrauktas klausimas dėl akcijos nominalios vertės mažinimo nuo 5 iki 1 lito, atitinkamai padidinant akcijų skaičių.

Šiuo metu įmonė ruošiasi įgyvendinti apie 40 mln. litų vertės projektą – dukterinės įmonės „Endokrininiai preparatai” teritorijoje Kaune bus statomas naujas farmacijos fabrikas, kuris turėtų pradėti veikti 2006 metų pabaigoje. 16,1 mln. litų šio projekto įgyvendinimui bus iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

Šiemet „Sanitas” planuoja pasiekti 38 mln. litų pardavimus ir uždirbti apie 6 mln. litų grynojo pelno. Kartu su  “Hoechst-Biotika” ir antrine įmone „Altisana“ šiemet tikimasi pasiekti 49 mln. litų konsoliduotus pardavimus.

Pernai “Sanitas” uždirbo 4,649 mln. litų audituoto grynojo pelno – 7,4 karto daugiau nei 2003-aisiais (0,625 mln. litų), bendrovės apyvarta išaugo 39 proc. – nuo 30,889 mln. iki 43,002 mln. litų.

„Sanito“ akcijos kotiruojamos Vilniaus vertybinių popierių biržos Einamajame prekybos sąraše. „Sanito” akcijų biržoje kaina penktadienį, gegužės 27 dieną, buvo 58,5 litų, šia kaina visos įmonės vertė siekia 104,78 mln. litų.

Didžiausias „Sanito” akcininkas yra investicijų bendrovė „Invalda”.