„Invaldos INVL“ pelnas 2016-aisiais – 4,8 mln. eurų

Vienos pirmaujančių turto valdymo grupių Baltijos šalyse „Invalda INVL“ nuosavas kapitalas 2016 metų pabaigoje sudarė 52,7 mln. eurų arba po 4,55 euro akcijai. Per metus akcijai tenkanti grupės nuosavų grynųjų aktyvų vertė išaugo 10,7 proc. Bendrovės pelnas 2016 m. buvo 4,8 mln. eurų ir per metus padidėjo 13,9 proc.

„Metai buvo geri didžiajai daliai patikėjusių turtą „Invaldos INVL“ grupei – iš viso klientams uždirbome virš 35 mln. eurų. Geri valdymo rezultatai lėmė ir klientų pasitikėjimo augimą – grupės valdomas turtas metų pabaigoje viršijo 500 mln. eurų“, – sakė „Invaldos INVL“ prezidentas Darius Šulnis. Pasak jo, didžiąją dalį „Invaldos INVL“ grupės pelno lėmė nuosavų investicijų vertės augimas.

Turto valdymas

„Invaldos INVL“ grupės valdomas turtas 2016 metais išaugo 55 proc. iki 508,7 mln. eurų, o klientų skaičius  –  nuo 166,7 tūkst. iki 178,4 tūkst. Prie valdomo turto augimo ženkliausiai prisidėjo antros pakopos pensijų turto augimas, taip pat perimtas valdyti alternatyvus turtas – uždaro tipo investicinės bendrovės „INVL Technology“ ir „INVL Baltic Real Estate“.

„2016 metus vertiname gerai, nes kūrėme naudą ir buvome racionaliausias pasirinkimas daugumai mūsų klientų. Vertės kūrimas mus pasirinkusiems žmonėms ir institucijoms – tai pagrindinė priežastis, leidusi augti bei stiprėti 2016 metais“, – sakė D. Šulnis.

Iš turto valdymo veiklos per 2016 metus gauta 5,1 mln. eurų pajamų ir patirta 0,6 mln. eurų nuostolių – juos lėmė investicijos į verslo plėtrą ir su klientų pritraukimu susijusios sąnaudos. „Invaldos INVL“ balanse nuosavybės metodu apskaitomos investicijos į turto valdymo verslą 2016 metų pabaigoje sudarė 7,5 mln. eurų.

Investicijos į valdomas bendroves

„INVL Baltic Real Estate“

2016 metų pabaigoje „Invalda INVL“ turėjo 32,08 proc. bendrovės „INVL Baltic Real Estate“ akcijų, kurios biržos kaina buvo vertos 8,2 mln. eurų. 2016 metais „Invalda INVL“ į šios investicijų į nekilnojamąjį turtą bendrovės naujai išleistas akcijas investavo 6,22 mln. eurų.

„INVL Baltic Real Estate“ atliko 2016-iesiems numatytus darbus, kurie sėkmingai tvarkantis 2017–aisiais turėtų reikšmingai padidinti gaunamą nuomos srautą, o tuo pačiu ir portfelio vertę. Tikime, kad tai turėtų teigiamai veikti investicijos vertę ir akcijos kainą“, – sakė D. Šulnis.

„INVL Technology“

Investicijų į informacinių technologijų verslus bendrovės „INVL Technology“ nuosavo kapitalo vertė 2016 metais sumažėjo 18,6 proc. iki 19,7 mln. eurų. „Invalda INVL“ valdo 13,9 proc. „INVL Technology“ akcijų, kurios metų pabaigoje buvo vertos 3 mln. eurų.

„Šiuo metu „INVL Technology“ yra investiciniame cikle, kai būsimos vertės kūrimo pagrindas yra teisingo kompanijų portfelio bei vystymosi strategijos suformavimas, todėl patirtų nuostolių nesureikšminame. Tikimės, kad jau šiais metais „INVL Technology“ portfelio įmonės gerins savo rezultatus, ir tai atsispindės pelnu 2017 metais“, – sake D. Šulnis.

Kitos investicijos

„Litagra“

„Invaldos INVL“ grupė valdo 36,9 proc. žemės ūkio versle veikiančios bendrovės „Litagra“ akcijų, kurios 2016 metų pabaigoje buvo įvertintos 15,4 mln. eurų.

„Žemės ūkio versle metai buvo nevienareikšmiški. Iš vienos pusės, mažos žemės ūkio produkcijos kainos lėmė kiek prastesnius veiklos rezultatus. Nežiūrint to, patvirtinome reikšmingas 5 mln. eurų investicijas į naujo karvių komplekso statybas. Be to, įmonėje atliktos pertvarkos ir atliekami strateginiai pokyčiai, pabrangęs pienas bei brangstančios investicijos turėtų padidinti šios „Invaldos INVL“ investicijos vertę“, – sakė D. Šulnis.

„Litagros“ akcininkai 2017 metais pasirašė sutartį dėl „Litagros“ prekybos verslo perleidimo.

Šiaulių bankas

„Invalda INVL“ valdo 6,8 proc. NASDAQ Vilnius biržoje kotiruojamo Šiaulių banko akcijų. 2016 metų pabaigoje jos akcijų rinkos kaina buvo įvertintos 11,5 mln. eurų – per metus jų vertė išaugo 5,1 mln. eurų.

„Šiaulių bankas 2016 metais pasiekė geriausius rezultatus per veiklos istoriją, kurie leido ne tik uždirbti rekordinį pelną, bet ir parodė, kad banko veiklos modelis yra konkurencingas, tvarus bei leidžiantis veikti su didele nuosavo kapitalo grąža. Iš Šiaulių banko tikimės tolimesnės sėkmingos veiklos ir akcijų vertės augimo“, – sakė D. Šulnis.

Pastatų priežiūros sektorius

„Invalda INVL“ valdo 100 proc. pastatų priežiūros sektoriuje veikiančių bendrovių „Inservis“, „Priemiestis“ bei „Jurita“ akcijų, kurios 2016 metų pabaigoje buvo įvertintos 4,9 mln. eurų.

„Praėjusius metus vertiname neutraliai. Manome, kad turto savininkams perduodant pastatų priežiūrą profesionaliems valdytojams, šių paslaugų rinka ir toliau augs. Tikime, kad „Inservis“ įmonių grupė sėkmingai veiks ir vystysis šioje konkurencingoje aplinkoje“, – sakė D. Šulnis.

Kitos investicijos

Kitų investicijų vertė per 2016 metus išaugo nuo 2,1 iki 2,4 mln. eurų.

Balansas

„Invaldos INVL“ grynųjų aktyvų vertė 2016 metų pabaigoje sudarė 52,681 mln. eurų arba 9,5 proc. daugiau nei prieš metus. Vienai akcijai tenkanti grynųjų aktyvų vertė siekė 4,55 euro.

Veiklos planai ir prognozės

„Invaldos INVL“ grupės prioritetas yra užtikrinti sėkmingą klientų patikėto turtą valdymą. „2017 metais toliau plėsime siūlomų investicinių sprendimų ir produktų spektrą, siekdami kad grupės valdomi produktai būtų vieni iš geriausių pasirinkimų rinkoje savo kategorijose“, – sakė D. Šulnis.

Pasak jo, vienas iš pagrindinių tikslų – Baltijos šalyse investuojančio privataus kapitalo fondo sukūrimas, kas leistų tęsti nuo 1991 metų plėtojamą veiklą investuojant į regiono bendroves, jas auginant, vystant ir kuriant vertę visoms suinteresuotoms šalims bei prisidedant prie Baltijos šalių augimo.

2016 metais „Invaldos INVL“ grupės valdomam turtui viršijus 500 mln. eurų, toliau planuojama augti ir investuoti į organinę turto valdymo verslo plėtrą, o, atsiradus galimybių, vykdyti naujus įsigijimus. „Ir toliau prioritetas bus teikiamas ne trumpalaikiams finansiniams tikslams, o kokybiniam ir kiekybiniam turto valdymo verslo augimui bei ilgalaikės vertės kūrimui“, – sakė D. Šulnis.

Reikšmingą poveikį „Invaldos INVL“ rezultatui daro nuosavų investicijų vertės pokytis.

Pasak D. Šulnio, darant prielaidą, kad pasaulio ir Lietuvos politinė ir verslo aplinka reikšmingai nesikeis, turime rimtą pagrindą tikėti, kad 2017 metai bus sėkmingi tiek istorinėms grupės investicijoms, tiek investicijoms į „Invaldos INVL“ grupės valdomus produktus.

Šiandien paskelbtos bendrovės finansinės ataskaitos bus teikiamos tvirtinti „Invaldos INVL“ akcininkų susirinkimui, vyksiančiam šių metų balandžio 28 dieną. Jo metu taip pat bus svarstomi klausimai dėl dabartinių bendrovės valdybos narių perrinkimo naujai ketverių metų kadencijai, audito komiteto narių išrinkimo naujai kadencijai, teikiami tvirtinti pagal pasikeitusius teisės aktus pakoreguoti audito komiteto nuostatai. Be to, tęsiant 2016 m. akcininkų patvirtintos opcionų politikos vykdymą, bus siūloma patvirtinti akcijų kainą ir skaičių, dėl kurio 2017 metais darbuotojams siūloma sudaryti opcionų sutartis.

„Invalda INVL“ yra viena pirmaujančių turto valdymo grupių Baltijos šalyse, veikianti nuo 1991 metų. Grupei priklausančios įmonės Lietuvoje ir Latvijoje valdo daugiau kaip 20 investicinių, nekilnojamo turto ir pensijų fondų (antros ir trečios pakopos), alternatyvias investicijas, individualius portfelius, privataus kapitalo bei kitas finansines priemones. 2016 m. pabaigoje daugiau kaip 170 tūkstančių klientų Lietuvoje ir Latvijoje bei tarptautiniai investuotojai buvo patikėję grupės bendrovėms virš 500 mln. eurų vertės turto. „Invaldos INVL“ akcijomis vertybinių popierių biržoje NASDAQ Baltic prekiaujama nuo 1995 metų.