„Invaldos LT” pusmečio pelnas – 97,5 mln. litų

Viena didžiausių Lietuvos investicijų bendrovių „Invalda LT“ pirmąjį šių metų pusmetį uždirbo 97,5 mln. litų neaudituoto konsoliduoto pelno, tenkančio įmonės akcininkams, tačiau didžiąją dalį rezultato lėmė dėl „Invaldos“ reorganizavimo susidaręs 89,4 mln. litų apskaitinis pelnas.

„Pagal Tarptautinius finansinės atskaitomybės standartus traktuojama, kad atskyrimo metu perduotas turtas buvo parduotas tikrosiomis rinkos vertėmis. Didžiausią įtaką apskaitinio pelno susidarymui turėjo skirtumas tarp „Vilniaus baldų“ įsigijimo ir rinkos vertės“, – sakė „Invaldos LT“ vyriausiasis finansininkas Raimondas Rajeckas. „Invalda LT” prezidento Dariaus Šulnio teigimu, pagrindinis pirmojo pusmečio įvykis buvo pasibaigęs „Invaldos” reorganizavimas.

„Tolimesni prioritetai būtų „Invaldos LT” verslo modelio tobulininimas bei grupės verslų stiprinimas. Šiuo metu analizuojame atskirų grupės verslų plėtros strategijas. Esant reikalui esame pasiruošę inicijuoti pokyčius, kurie būtų orientuoti į grupės turto vertės didinimą”, – sakė „Invaldos LT” prezidentas Darius Šulnis.

Baldų sektorius

Baldų sektorius, kuriame „Invalda LT” valdo 45,4 proc. „Vilniaus baldų“ akcijų, „Invaldai LT“ pirmąjį pusmetį atnešė 3,8 mln. litų grynojo pelno.

Kaip skelbta anksčiau, „Vilniaus baldų“ 2013 m. pirmojo pusmečio pardavimai siekė 68,3 mln. litų – 41 proc. mažiau nei 2012 m. to paties laikotarpio (115,4 mln. litų). „Vilniaus baldai“ 2013 m. pirmąjį pusmetį uždirbo 5,2 mln. litų grynojo pelno, praėjusių metų to paties laikotarpio grynasis pelnas siekė 10,9 mln. litų. Pelnas prieš palūkanas, mokesčius, amortizaciją ir nusidėvėjimą (EBITDA) sumažėjo 48 proc. nuo 15,4 mln. litų iki 7,9 mln. litų.

„Atsižvelgiant į gaminių asortimento pokyčius, „Vilniaus baldų” rezultatą vertiname normaliai. Tikime, kad atliktos reikšmingos pertvarkos ir investicijos turėtų duoti teigiamą poslinkį „Vilniaus baldų” pardavimų ir pelno augimui”, – sakė D. Šulnis.

Rugpjūčio 1 dieną „Invalda LT“ padidino Lietuvos baldų gamybos bendrovės „Vilniaus baldai“ akcijų paketą nuo 39,4 iki 45,4 proc. Už 6 proc. privalomo oficialaus pasiūlymo metu įsigytų akcijų sumokėta 3,5 mln. eurų (12,1 mln. litų).

Nekilnojamojo turto sektorius

Nekilnojamojo turto sektoriuje pirmojo pusmečio nuostolis siekė 0,7 mln. litų.

„Po reorganizavimo „Invalda LT“ nekilnojamojo turto sektoriuje daugiausiai liko komerciniai objektai, generuojantys nuomos srautą bei įmonės, investuojančios į žemės ūkio paskirties žemę. Manome, kad keli artimiausi ketvirčiai turėtų leisti tiksliau įvertinti valdomo turto vertę, pinigų srautus ir pelningumą. Eliminavus vienkartinius įvykius, jau artimiausiais ketvirčiais nekilnojamojo turto sektoriaus įmonės turėtų demonstruoti teigiamus rezultatus“, – sakė D. Šulnis.

Po atskyrimo „Invaldos LT“ grupės įmonės, iš kurių didžiausia – „Invaldos nekilnojamojo turto fondas“, valdo 48,5 tūkst. kvadratinių metrų ploto komercinių patalpų Vilnuje ir Kaune bei apie 2,8 tūkst. hektarų žemės ūkio paskirties žemės.

Žemės ūkio sektorius

Žemės ūkio sektorius, kuriame „Invalda LT“ valdo 20,1 proc. „Litagros” akcijų, pirmąjį pusmetį atnešė 4 mln. litų pelno. „Litagros“ grupės pajamos pirmąjį pusmetį išaugo 6,5 proc. iki 185,9 mln. litų, pelnas prieš palūkanas, mokesčius, amortizaciją ir nusidėvėjimą (EBITDA) – 5 proc. iki 14,8 mln. litų, grynasis pelnas – 40,6 proc. iki 9 mln. litų.

„Įmonės veiklos apimtys augo ir tai atitiko lūkesčius. Šių metų derlius yra geras, tačiau kritusios grūdų kainos pasaulinėse rinkose gali turėti neigiamos įtakos rezultatui“, – sakė D. Šulnis.

IT sektorius

Informacijos technologijų sektoriuje, kuriame „Invalda LT“ valdo 80 proc. „BAIP grupės“ akcijų, per šešis mėnesius patirta 0,6 mln. litų nuostolių. BAIP grupės apyvarta padidėjo 25,6 proc. iki 19,1 mln. litų, EBITDA – 2,3 karto iki 1,4 mln. litų. „Reikšmingas įdirbis tarptautinėse rinkose turėtų duoti ilgalaikį teigiamą efektą įmonės vertei bei ateities rezultatams.

Taip pat tikimės, kad dėl tradiciškai stipraus ketvirtojo ketvirčio įmonė turėtų sėkmingai užbaigti 2013-uosius”, -sakė D. Šulnis.

Pastatų priežiūros sektorius

Pastatų priežiūros sektorius, kuriame „Invaldai LT“ priklauso „Inreal pastatų priežiūra“, „Priemiestis“, „Jurita“ bei Naujosios Vilnios turgavietė, atnešė 0,9 mln. litų pelno.

„Gerą rezultatą lėmė vienkartinis statybų įmonės pardavimas. Pirmąjį pusmetį įmonė pradėjo esmines pertvarkas, kurių tikslas pakeisti įmonės orientaciją nuo pardavimų į pelningumą ir orientuotis ne į klientų skaičių, o į kokybiškų paslaugų teikimą. Tikimės, kad pertvarkos bus baigtos 2013-aisiais, o jų efektas matysis 2014-aisiais”, – teigė D. Šulnis.

Pastatų priežiūros sektoriaus įmonių pirmojo pusmečio apyvarta išaugo 13,3 proc. iki 6,8 mln. litų.